Знаете ли че...

Паста, моля! Честваме Деня на макароните

На 25 октомври празнуват и всички труженици в земеделската наука

Днес честваме Световния ден на макароните, или пастата, както е прието от италиански. Събитието се организирано ежегодно от Международната организация на пастата IPO (International Pasta organisation).

Паста, моля! Честваме Деня на макароните

На планетата Италия е най-големият производител на макарони – около 4 милиона тона годишно, следвана от САЩ, Турция и Бразилия. В Италия годишно на човек се падат по 28 кг паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария.

Класика за италианците са спагетите с доматен сос. Това е и ястието, с което се отбелязва днешният Световен ден на пастата. За една от най-вкусните рецепти се смята и неаполската Spaghetti alla puttanesca със сос от домати, маслини, каперси, люта чушка и магданоз. Според легендата колоритното име дошло от публичен дом в Неапол, където гощавали гостите с това блюдо.

На 25 октомври се отбелязва и професионалният празник на хората, които работят в областта на земеделската наука. Това е един уникален ден за всички научни работници и същевременно за тези, които ползват плодовете на техния труд.

Паста, моля! Честваме Деня на макароните